6+1 Tapaa pakata sairaalakassi oikein

Erilaiset sairaalakassit
Vieraskynässä, Kaisa

En uskoakseni ollut koskaan kuullutkaan sanaa sairaalalaukku ennen ensimmäistä raskauttani. Käytetäänkö sellaista termiä edes missään muualla, kuin synnytyksen yhteydessä? Pakkaavatko umpilisäkkeen poistoon tai selkäleikkaukseen menevät sairaalalaukkua?

Sairaalalaukku on siis se asia, johon synnyttämään valmistautuva äiti pakkaa ne tavarat, joita arvelee vauvanhakureissulla tarvitsevansa. Jotkut arvelevat enemmän, toiset vähemmän. Laukuttakin voi synnyttämään mennä. Saapumaan valmistautuva vauva ei kysele, onko äitikin kyllin valmistautunut; onko laukku varmasti pakattu?

Sairaalalaukun pakkaaminen on osa raskausprosessia. Se voi toimia myös henkisenä valmistautumisena tulevaan koitokseen. Lähestyvä synnytys voi aiempiin kokemuksiin tai kokemattomuuteen perustuen jännittää, pelottaa, herättää iloa, uteliaisuutta ja monenmoisia tunteita ja ajatuksia. Loppuraskaus toki itsessään valmistaa äitiä synnytykseen. Kun olo alkaa olla tukala ja yöt enemmän heräilyä kuin nukahtelua, ja kun rinnan alta tekisi mieli saada pikkuihminen jo rinnan päälle, alkaa mieli suopua synnytykseen. Synnytyslaukun pakkaaminen konkretisoi sitä, että pieni ihminen on todella saapumassa. Äiti järjestää samalla ajatuksiaan, kun pakkaa laukkuaan.

Oikeaa tapaa pakata synnytyslaukku ei oikeasti ole, niin kuin ei yhtä oikeaa tapaa monessa muussakaan asiassa. Tässä blogipostauksessa esitellään kuusi kuvitteellista tapaa, joista kaikki ovat ihan yhtä hyviä. Sinä itse muodostat sitten sen seitsemännen tavan – joka on sinulle, siihen hetkeen, kun synnytys käynnistyy, juuri hyvä.

Syli-harsoviltti vastasyntyneelle

Varman päälle -Elli

Elli tykkää valmistautua kaikkeen hyvissä ajoin. Elli pakkaa sairaalalaukun heti rakenneultran jälkeen. Onhan jollekin joskus jossain syntynyt kuulemma vauva jo raskausviikolla 22. Eihän sitä koskaan tiedä.

Elli pakkaa laukkuun mukaan vauvalle vaatteita koosta 44 kokoon 56. Mukaan täytyy tietysti ottaa Unavaatteen harsoja ja Syli-viltti. Ne ovat vauvan herkälle iholle sopivan pehmoisia. Tuttia Elli ei ota mukaan. Elli aikoo täysimettää vauvaa, eikä halua vaarantaa imetyksen onnistumista millään ylimääräisellä.

Itselleen Elli pakkaa mukaan puikot ja babysurialpakka-mulperisilkkisekoitelankaa, joka on kuulemma pehmoisinta mahdollista lankaa. Jos sairaalassaoloaika pitkittyy, Elli ehtii neuloa pikkuiselle nutun, housut ja myssyn. Sukat on isomummi jo neulonut, ne on pakattu rakkaudella vauvan tavaroiden joukkoon. Kamera ja ladatut akut täytyy vielä muistaa myöhemmin mukaan. Niitä kun voi vielä seuraavan 20 viikon aikana tarvita.

Syli-viltti vastasyntyneelle kapalointiin

Muut, mutta mitäs minusta -Marja

Marja haluaa aina ottaa kaikki muut huomioon, mutta meinaa välillä unohtaa itsensä. Sairaalalaukkuun Marja huolehtii vauvalle harsojen lisäksi Unavaatteelta tilatun Try-it Collection -Bibs-tuttipaketin. Siinä on neljä erilaista tuttimallia, joista vauva saa valita mieleisensä. Marja tietää edelliskerrasta, että tutti voi tulla tarpeeseen, kun vauvan imemisvietti heräilee. Mukaan lähtee myös sinkkisalvaa (vaikka Marja tietää, ettei vauvan kakka vielä polta pikkupyllyn ihoa rikki), pari pikkuruista vaippaa (vaikka sairaalasta saisi kyllä kotiutumisvaipankin), täydellinen vaatekerta (kietaisubody, ne söpöimmät sukkahousut, vauvanlakki ja kevyt haalari). Ja tietysti harsopeitto ja ensilelu vauvalle. Vaunuverhon Marja on virittänyt valmiiksi turvakaukaloon, jonka mies tuo sitten, kun kotiutumisen aika koittaa.

Miehelleen Marja pakkaa sisäkengät, juomaa, pussin miehen lempikarkkeja, kuulokkeet, laturin ja kevyen fleecepeiton, jos synnytys pitkittyy ja mieskin haluaa levätä. Samasta syystä Marja pakkaa mukaan myös särkylääkettä ja niskahierontalaitteen: isän on syytä olla hyvissä voimissa, kun vauva saapuu maailmaan.

Itselleen Marja… voi ei. Sairaalassa Marja huomaa unohtaneensa itsensä kokonaan! Mies juoksee ostamaan sairaalan kioskista rouvalleen hammasharjan ja suklaalevyn. Samalla vaivalla hän ostaa ihanan kukkakimpun ja kätkee sen synnytyssalin nurkkaan odottamaan.

Vastasyntyneen kapalointi

Unohtaja-Ursula

Ursulan synnytys alkaa lapsiveden menolla ja kovilla supistuksilla. Sairaalalaukkuun… uuups! Sairaalalaukku on unohtunut pakata! Ursula on kaksinkerroin eteisessä. Hänen miehensä työntää laukkuun Ursulan kosmetiikkapussin ja kasan vauvanvaatteita (taatusti ei niitä, mitä Ursula oli ajatellut). Mitä muuta mukaan tarvitsee? Mies ei tiedä, eikä Ursula enää supistuksiltaan muista.

Ohjekirja-Olivia

Olivia on tulossa ensimmäistä kertaa äidiksi. Hän haluaa tulla täydelliseksi äidiksi ja tehdä kaiken mahdollisimman oikein. Olivia on etsinyt sairaalakassin pakkaamiseen ohjeita useista lähteistä. Hän on haastatellut äitiä, anoppia, terveydenhoitajaa, ystävää, kummitätiä ja ylipäänsä kaikkia synnytyksen kokeneita naisia ja tehnyt kattavan listan, mitä kaikkea mukaan tarvitaan. Olivian kassista löytyy paperinen versio äitiyskortista, vaikka se nykyään onkin myös sähköisessä muodossa. Olivia on tehnyt tarkan synnytyssuunnitelman. Hän toki ymmärtää, että synnytys voi tuoda mukanaan yllätyksiä, mutta toivoo, että hänen suunnitelmansa toteutuisi mahdollisimman tarkoin.

Olivia pakkaa mukaan bluetooth-kaiuttimen; hän on laatinut puhelimeensa soittolistan synnytystä varten. Musiikin kaari tulisi ihanasti myötäilemään synnytyksen kulkua: avautumisvaiheeseen rentouttavaa ja rauhoittavaa musiikkia, ponnistukseen vähän räväkämpää ja sitten itse syntymän hetkellä alkaisi soida se heidän lempikappaleensa, jota he ovat soittaneet vauvalle jo raskausaikana vatsanpeitteiden läpi.

Syntymän jälkeen vauva kapaloidaan Syli-vilttiin. Vaatteita Olivia ei vauvalle pakkaa. Olivia aikoo noudattaa suositusta, että vauva olisi mahdollisimman paljon äidin paidan alla, ihoa vasten.

Syli-viltti vastasyntyneelle

Ylellisyys-Amalia

Amalialle arjen luxus on kaikki kaikessa. Hän pakkaa sairaalakassiin mukaan hygieniatarvikkeet itselleen. Hyväntuoksuinen suihkusaippua ja vartalovoide kohottavat varmasti synnytyksen jälkeistä mielialaa. On ihanaa kihartaa hiukset ja laittautua hiukan. Amalia ei aio olla sellainen tukka pystyssä, pulautukset ryntäillä -itsensä unohtanut äiti. Amalia ottaa mukaansa omat aamutossut ja Unavaatteen Vohvelitakin. Se toimii ihanasti sairaalassa haahuilussa ja näyttää kuvissa taatusti paljon tyylikkäämmältä, kuin sairaalan turkoosi tai marjapuuronpunainen aamutakki. Hyvät imetysliivit ja liivinsuojuksia Amalia on hankkinut jo hyvissä ajoin.

Vauvalle Amalia on valinnut Unavaatteelta Vohveli-kylpytakin sävyyn sointuvat Bibs-tutit, harsot ja pikkuruiset polvisukat. Sairaalakassiin lähtee mukaan myös lakritsia ja syömäpuikot: mies on luvannut tilata sushia suoraan synnytyssaliin, kunhan pikkuihminen on saapunut.

Luomu-Liisukka

Liisukka toivoo synnytystä ilman kivunlievitystä. Hän varaa mukaansa rentoutusmusiikkia ja eteerisiä öljyjä. Liisukka on käynyt synnytyslaulukurssin ja tehnyt hengitysharjoituksia pitkin raskautta. Vauvalle Liisukka pakkaa kestovaippoja, sekä ihanan Hattara-vohvelipeiton, johon vauva kiedotaan heti vesisynnytyksen jälkeen.

Juuri synnyttämään lähtiessä Liisukka sujauttaa laukkuun keräkaalin jääkaapin perältä. Kylmät kaalinlehdet helpottavat rintoja sitten, kun maito alkaa kunnolla nousta.

Synnytyspakkauslista sairaalakassi

Kaikkea edellä mainittua ja lukemattomia muita tavaroita ovat naiset kautta aikain pakanneet synnytyslaukkuihinsa. Mitä Ellillä, Marjalla, Ursulalla ja kumppaneilla unohtui? Huulirasva. Juomapullo. Puhelimen laturi. Salaattirasia. Rennot vaatteet. Villasukat. Mitä vielä? Mitä ehdottoman tärkeää sinun synnytyslaukkuusi kuuluu?

The synnytyspakkauslista

Millainen on sinun synnytyslaukkusi sisältö? Tulosta täytettävä lista tästä ja laadi itse se juuri sinulle oikeanlainen pakkauslista tätä elämäsi reissua varten. ❤

Synnytyslaukun pakkauslista sairaalakassia varten

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s