Mitä vaatteita vauva tarvitsee?

Pehmeät harsot vauvalle

Odotusajan hankinnat vauvalle

Odotusaikana äiti miettii tulevan vauvan tarpeita: mitä kaikkea hänelle olisi hyvä ostaa? Isoimpina hankintoina vaunut, turvakaukalo, sänky, jne.. Pienempinä hankintoina vaatteita, harsoja, vaippoja, hoitoalusta, joku peitto.. Listaa voisi jatkaa ja se voisi olla tarkempi: mitä vaatteita, minkä verran ja minkä kokoisia?

Vauvat ovat erilaisia ja äidit ovat erilaisia: joten varmasti tarpeetkin ovat erilaisia. Kokeilemalla ja kokemuksen myötä tietää jo paljon enemmän. Olen useamman vauva-ajan jälkeen huomannut, että tarpeet ovat muuttuneet eri vauvojen kanssa. Esimerkiksi meni vuosia, ennen kuin ymmärsin kuolalappujen tärkeyden. Aiemmat vauvat eivät olleet koskaan kuolanneet ja pidin kuolalappuja turhina. Kunnes sain vauvan, joka kuolasi lähes puolivuotta! Kuolalappu pelasti monet vaatteiden vaihtokerrat. 

Olen odotusaikana tykännyt valmistautua tulevan vauvan syntymään ostamalla jotain vauvaa ajatellen. Olen ostanut mieluisia vaatteita ja muita tuotteita, samalla mielessäni pukenut vauvaa niihin. Se on ollut tärkeää valmistautumista tulevaan vauva-aikaan. Olen kuitenkin huomannut, että monia asioita voi ostaa sitten (ainakin lisää) kun vauva on jo syntynyt. Hyvin vähälläkin pääsee alkuun. 

Tarvikkeet vauvalle

Minkä kokoisia vaatteita vastasyntyneelle vauvalle?

Esikoiseni oli iso vauva ja hänelle pienimmät vaatteet olivatkin pieniä jo samantien. Ystävälläni on vastakkainen kokemus: vauva olikin niin pieni, että vauva hukkui ostettuihin vaatteisiin. Hänellä ei ollut alussa ollenkaan sopivia vaatteita… Tilanteet voivat olla niin erilaisia!

Ennen vauvan syntymää pienet vaatteet tuntuvat mahdottoman pieniltä. ”Ei kukaan voi olla näin pieni!” ajatus valtaa mielen. Hyvä on ostaa edes muutamat 50cm vaatteet vauvalle, useimmiten vauvat ovat oikeasti niin pieniä syntyessään. 

Pehmeät harsotuotteet vauvalle

Mitkä olivat meille tärkeitä ja mitkä turhia?

Kyselin instagramissa kokemuksia tuotteista, jotka ovat olleet tärkeitä ja suositeltavia muillekin äideille. Lisäksi kysyin tuotteita, jotka ovat olleet turhia! Teen tähän listauksen osasta vastauksista, voit niistä poimia itselle.

Mitkä ovat olleet tärkeitä ja haluan suositella ystävälleni:

 • Kietaisubodyt, legginsit, harsot, ohut kapaloliina, sitteri, hyvät vaunut ja nenäfrida
 • kantoreppu, sitteri
 • bodyt, joissa saa kädet piiloon
 • korisänky, oikean kokoiset pipot, sähkökäyttöinen rintapumppu
 • ergo-reppu
 • kuolalaput
 • itkuhälytin, tuttinauhat
 • bodyt, sukkikset, neuleet, kaukalo autoon
 • kietaisubodyt
 • pehmoiset bodyt, housut, harsoja ISO pino, peitot vastasyntyneelle
 • harsot, tutit, kaikki merinovillat talvivauvalle
 • pienet peitot (monta)
 • bodyt, legginsit, villahaalari, kypärämyssy, villasukat, rattaat
 • Syli-viltti
 • Unan harsot, kaukalopussi ja makuupussi
 • merinovillakypärälakki, kantoliina
 • kietaisubodyt, harsot ja sukkahousut
 • unipussi

Ja tässä muutamia, joita seuraajat eivät suosittelisi ja pyytäisivät ystävää miettimään kaksi kertaa ennen hankkimista:

 • kuolalappu (löytyy myös tärkeistä!), jäykät farkut 
 • kylpylämpömittari
 • unipesä
 • lelut
 • erillinen hoitopöytä makkariin
 • vaikeasti puettavat vaatteet, esim neulehaalarit kera miljoonan napin
 • unipussi, pitkähihaiset peruspaidat, potkuhousut
 • mekot ilman bodyosaa (helmat aina kainaloissa!)
 • vauvan oma sänky, kaukalopussi
 • harsot, kun ei vauva puklaa
 • konttauskypärä
 • imetystyyny, unipesä, lelukaari
 • ohuet paidat vauvalle, joka ei vielä liiku
 • itkuhälytin (löytyy myös tärkeistä!)

Kuten vastauksista näkyy, sama tuote voi olla toiselle tärkeä ja toiselle täysin turha. Kokeilemalla tietää omat ja vauvan tarpeet. Nostan tähän muutamia Unavaatteen tuotteita, jotka olen useamman vauvan jälkeen kokenut hyviksi ja sen myötä ne ovat tulleet valikoimaan. 

Pitsipolvisukat rusetilla vauvalle

Mekkobodyt, Paitabodyt ja Onni-housut

Omien vauvojen myötä luottovaatteina ovat olleet bodyt ja Onni-housut. Lisäksi tyttövauvalle mekkobodyt ja sukkahousut. Onni-housut ovat lahkeista kapeat, joten vauvan suloiset ja kapeat jalat pääsevät esiin; housuissa ei ole kuminauhaa vyötäröllä, joten ne ei purista ollenkaan. Olen saanut palautetta kestovaippojen käyttäjiltä, että näihin housuihin mahtuu hyvin myös kestovaippa. 

Ensimmäisen tyttövauvan aikaan ihastuin mekkobodeihin täysin! Niin ihana saada tytölle mekko, jossa ei helmat nouse kainaloihin ja on muutenkin mukava käyttää.

Vaunuverho Unalta vauvalle

Harsot

Usein olen kuullut, että harsoja pitää olla todella paljon! Näin olen kokenut myös itse vauvojen kanssa. Olen käyttänyt harsoa vauvan päänalusena sängyllä, imettäessä suojana, ettei maitoa valu vauvan vaatteisiin sekä suojana röyhtäyttäessä vauvaa. Lisäksi harso on ollut unikaverina, isommalla vauvalla ruokalapun korvikkeena reissussa.. ja tietysti myös nopeasti saatavilla oleva pyyhe puklujen pyyhkimiseen. Ja mitä kaikkea, kesällä peittona – ilman harsoa en lähde vauvan kanssa mihinkään! 

Unavaatteelle harsot tulivat oman vauvan syntymän myötä vuonna 2019. Ensin tein niitä vain omaan käyttöön, mutta pian huomasin eläväni harsojen keskellä! Harsojen jälkeen teiltä asiakkailta tuli toiveita isommasta harsopeitosta ja sen myötä syntyi Syli-harsoviltti. Syliin on ihana kääriä vauva, antaa vauvalle suojaa ja turvaa! Syli-harsoviltti on erityisesti kesäaikaan ihanan kevyt peitto vauvalle ja kapalointiin Syli sopii ympäri vuoden.

Harsot vauvalle

Monipuolinen käyttötarkoitus

Kuten alussa sanoin, että ennen vauvan syntymää voi olla hankala miettiä vauvan tarpeita. Mitä kaikkea olisi hyvä ostaa! Olenkin suunnittelussa halunnut ottaa mukaan tuotteiden monikäyttöisyyteen. Vauvavuosi menee todella nopeasti, joten on mukava, kun tuotteet saavat käyttöikää muissa tarkoituksissa. Hattara-vohveli käy aluksi vauvalle peittona, makuualustajana jne. Tämän jälkeen Hattara-vohveli toimittaa virkaansa pinnasängyn päiväpeittona. Kun pinnasänky siirtyy pois, Hattara-vohveli jatkaa virkaansa pyyhkeenä. On ekologista, kun saamme tavaroillemme mahdollisimman pitkän käyttöiän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s